Kennissessie 3D printen

3D-printen is een opkomende techniek in de afgelopen jaren en wordt in verschillende sectoren gebruikt. Het principe van 3D-printen is vrij eenvoudig, echter komen er steeds meer technieken waardoor het printen sneller, nauwkeuriger en betrouwbaarder wordt. Het werd dus tijd om onze engineers nader kennis te laten maken met deze mooie techniek. Wij vroegen daarom aan Ivo Feld om een kennissessie te organiseren voor zijn collega‘s.
Onze engineers hebben allemaal hun eigen expertise en het doel van de kennissessies is het onderling delen van de expertise elkaar zo meer verbreding te bieden. De afgelopen jaren heeft Trento-Engineering zich gericht op uitbreiding van het team door hier een jongere generatie engineers aan toe te voegen. De kennis van deze jongere generatie engineers is wellicht, vergeleken met de oudere generatie, nu nog minder breed maar deze generatie heeft vaak een andere kijk op uitdagingen. Door periodiek kennissessies te organiseren, kan een samensmelting van alle invalshoeken en ervaringen tot stand gebracht worden.

Aangezien 3D-printen steeds meer invloed heeft op het dagelijks leven van engineers, heeft Trento-Engineering besloten een 3D-print kennissessie te houden. De sessie werd georganiseerd door Ivo Feld, een relatief jonge engineer van het Trento team.

Het doel van de sessie was het informeren en het enthousiasmeren van engineers over het thema 3D-printen en met name de grote vraag, “Hoe pas ik het zelf toe?" te beantwoorden.

De sessie werd geopend met een korte introductie van 3D-printen met daarin een video over de toepassingen bij onder andere autofabrikant BMW en Bugatti. Dit zijn grote en bekende namen voor iedere engineer en de video‘s werden dus ook met aandacht en bewondering bekeken. Om een idee te krijgen van de verschillende technieken zijn er een aantal samengevat en besproken. De vragen kwamen hierdoor bij de engineers langzamerhand los en het enthousiasme was aangewakkerd.

Hierna resteerde de grote vraag, “hoe pas ik het zelf toe?".
Om deze vraag te beantwoorden was er een 3D-printer aanwezig (FDM) om te demonstreren hoe makkelijk, of moeilijk het 3D-printen kan zijn. Met behulp van een laptop, SD-kaart, CAD-programma en slicer software kon snel en eenvoudig elke stap besproken worden. De nadruk lag bij deze kennissessie op het toepassen van 3D-printen en dus ook de eventuele valkuilen van een dergelijk proces. Bij 3D-printen is de input namelijk net zo belangrijk, als bij alle andere processen. Dus ook hier moet van tevoren goed nagedacht worden over hoe het model moet functioneren en wat de verwachtingen zijn. Tijdens de kennissessie zijn in een korte tijd verschillende modellen op de laptop “gesliced" en is er een onderdeel, ter reparatie van een zitbank, geprint.

Dit was een mooi voorbeeld van samensmelting van kennis van jong en oud. De conventionele technieken werden tegen de nieuwe aangehouden en voor- en nadelen zijn uitgebreid besproken.


















Vorige pagina